Cerska Bitka

Go down

Cerska Bitka Empty Cerska Bitka

Порука  igor92001 on Tue Sep 30, 2008 11:21 pm

Bitka na Ceru ili Cerska bitka je naziv za jednu od prvih bitaka Prvog svetskog rata, u kojoj su srpske snage pod vodstvom Stepe Stepanovica odnele pobedu nad austro-ugarskim snagama pod vodstvom Oskara Potioreka.

Cerska bitka je vodjena od 16. do 20. avgusta 1914. na sirokom prostoru planine Cera. U istoriografiji pominje se i kao Jadarska bitka, jer su se glavne operacije odvijale u slivu reke Jadar.

Do prvog okrsaja na planini Cer doslo je u noci 15. na 16. avgust izmedju delova 21. austrougarske divizije i delova Kombinovane divizije.

U ogorcenim nocnim borbama kod Tekerisa, Srbi su primorali austrougarske snage na povlacenje.
Medjutim, sutradan ujutro, 9. austrugarska divizija ugrozila je levo krilo Kombinovane divizije i primorala je da se povuce.

Front se stabilizovao nakon neposredne intervencije komandanta Stepe koji je uvodjenjem Moravske 1. divizije odbacio 9. austrougarsku diviziju i zauzeo Begluk.

Konjicka divizija dejstvovala je sa snagama Druge armije i Sumadijske 1. divizije.

Povlacenje preko Drine razbijene austrougarske snage otpocele su u noci 19. na 20. avgust i nastavile ceo sutrasnji dan.

Zbog izuzetnih zasluga u rukovodjenju i komandovanju u Cerskoj bici, komandant Druge srpske armije Stepa Stepanovic unapredjen je u cin vojvode.

Ta prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu afirmisala je komandanta Stepu, sto je bitno ojacalo i moral saveznicke vojske.

Gonjenjem neprijatelja do Drine i zavrsnim borbama kod Sapca, 21-24. avgusta 1914. godine, okoncana je Cerska operacija.

U Cerskoj bici srpske snage izgubile su vise od 16.000 vojnika, dok su austrougarski gubici iznosili oko 25.000 poginulih.

Cerska bitka na filmu – “Mars na Drinu” http://www.srbijazemljaheroja.com/srbijauratu.html
igor92001
igor92001
Admin
Admin

Број порука : 209
Age : 38
Локација : Republika Srpska
Registration date : 15.09.2008

https://republikasrpska.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму