Izetbegovic u vezi sa terorizmom

Go down

Izetbegovic u vezi sa terorizmom Empty Izetbegovic u vezi sa terorizmom

Порука  igor92001 on Sun Oct 19, 2008 12:00 am

Уредник портала http://www.necenzurisano.com Домагој Маргетић тврди да је неко из Агенције за истраге и заштиту БиХ покушао да са овог сајта уклони информације о истрази против бившег лидера босанских муслимана., Бањалука, 3. октобра – Непознати службеник Агенције за истрагу и заштиту (Сипа) покушао је данас да „провали приступне шифре портала http://www.necenzurisano.com и да са њега уклони информације о Интерполовој истрази против Алије Изетбеговића због тероризма”, изјавио је нашем листу главни уредник загребачког портала, односно независног политичког и истраживачког веб-магазина Домагој Маргетић.„Провалаприступних шифара нашег портала покушана јеса шифреАгенцијезаистрагеизаштиту БиХуСарајеву. Захваљујући брзој реакцији уредништва портала и чињеници да је све рађено аматерски, успели смо да спречимо упад у наше административне податке”,рекао нам је Маргетић, који је члан експертског тима за борбу против тероризма и организованог криминала југоисточне Европе. С обзиром на то да портал користи амерички сервер, Маргетић је најавио да ће против Агенције за истраге и заштиту БиХ поднети пријаву.

У првом наставку серијала „БНД заташкава: Интерпол водио истрагу против Изетбеговића због тероризма”, загребачки портал је објавио факсимиле докумената немачке канцеларије Интерпола у Визбадену и Одељења за тероризам Министарства унутрашњих послова Аустрије. Документи потврђују да је, због основане сумње да се бави тероризмом и да је повезан са међународним терористичким организацијама, истрага вођена против бившег председавајућег Председништва БиХ Алије Изетбеговића. Под истрагом су били и његов син Бакир, затим Сенад Шахинпашић и други Изетбеговићеви блиски сарадници. „Истрага немачког Интерпола и МУП-а Аустрије вођена је током 1995. и 1996. године, када је напрасно обустављена, а досијеи проглашени тајним, наводно на захтев високо позиционираних званичника немачке обавештајне службе – БНД”, наведено је на порталу.

Немачка канцеларија Интерпола у Визбадену је утврдила да су се „на самом врху терористичке хијерархије”, која је обезбеђивала „пролаз терористичких ратника из Европе и арапских земаља у БиХ”, њихово финансирање и снабдевање оружјем, налазили Алија Изетбеговић и „његов дугогодишњи пријатељ и финансијер Али Фатих али Хасанеин”, оснивач и први човек Агенције за помоћ трећем свету. Веза између Изетбеговића и Хасанеина документована је у службеној белешци немачког Интерпола од 15. децембра 1995. године.

У овом документу „описује се Али Хасанинеова улога у финансијско-логистичкој мрежи радикалног исламистичког тероризма у БиХ од 1991. године”. У њему је наведено да је Али Хасанеин „пуномоћник Алије Изетбеговића” за прикупљање новца за финансирање исламистичких ратника у БиХ. Новцем је располагао Изетбеговићев тајни комитет у којем су, осим Хасанеина, били Ирфан Љеваковић, Дервиш Ђурђевић и Хасан Ченгић. Комитет је 6. септембра 1994. године на два рачуна код аустријске Ерсте банке располагао са око 50 милиона америчких долара. Доларски рачун био је 51364478, а други рачун, у аустријским шилинзима, имао је ознаку 00465151.

Према подацима немачког Интерпола, Алија Изетбеговић је установио и „логистичку мрежу терористичке инфраструктуре у БиХ, која је деловала углавном у европским земљама”. Она је набављала оружје и опрему и пребацивала терористе у БиХ. Према подацима Интерпола, које преноси портал, у тој мрежи су била 34 лица.

Позивајући се на сазнања немачког Интерпола о Али Фатиху али Хасанеину, портал закључује да је Странка демократске акције настала из структуре организација које је он оснивао као „терористички логистичар”. Хасанеин је Суданац. Медицину је студирао у Београду, а специјализацију је завршио у Бечу. Он је оснивач Удружења исламских студената у источној Европи и Југословенског муслиманског удружења. Финансирао је штампање Изетбеговићеве „Исламске декларације”. У Сарајеву је 1983. године, у процесу против Изетбеговића и његових сарадника, осуђен у одсуству на осам година затвора.

Preuzeto sa politike
igor92001
igor92001
Admin
Admin

Број порука : 209
Age : 38
Локација : Republika Srpska
Registration date : 15.09.2008

https://republikasrpska.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму