Republika Srpska
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

3. Мајевичка бригада

2 posters

Go down

3. Мајевичка бригада Empty 3. Мајевичка бригада

Порука  Mr. Majevica Sun Dec 28, 2008 11:19 pm

...Presudni su bili prvi mjeseci rata. Tek poslije napada zelenih beretki na vojnu kolonu u Tuzli narod je shvatio da se mora ratovati. Uz to vecina oficira iz tuzlanskog korpusa pobjegla je preko Drine, ostavljajuci narod prepusten sam sebi. Tvrdi se da je od 500 starjesina, koliko je ovaj korpus imao po formaciji, sa narodom Majevice ostalo 15-ak…
Prvo posjedanje polozaja i vatreno kstenje brigada (jedinice bivse TO Lopare i 3. Inzinjerijskog puka) je izvrsila 16. maja na podrucju Kovacice, Kadine cesme, Povrsnica i Konjikovica. Odbranu Majevice organizovale su starjesine koje i ucestvuju u prihvatu vojnika iz napadnute kolone u Tuzli, a 17. maja sa komletiranom jedinicom zaposjedaju polozaje …

Najzesci udar dozivjeli su Piperi, kada su hosovci prispjeli iz Hercegovine i Slavonskog Broda, obuceni u crne uniforme i osisani do glave, prodrli do zadeoka Antica gdje je doslo do okrsaja prsa u prsa. Srpski borci herojski su se nosili sa nadmocnijim neprijateljem nanjevsi mu ogromne gubitke. Sulude zelje da se granice ,,katolicanstva pomjere do Drine,, pale su u vodu, tu u Anticima. Na desetine leseva crnokosuljasa ostale su po proplancima. Borci Vojne policije, Izvidjaca i interventne jedinice odbranili su narod Pipera od pripremanog pogroma.

Sjeverni front bice otvoren nesto kasnije. Rukovodstvo SDA, Celi}a, Koraja i Brnjika potpisali su, mada prosle godine (’92.) lojalnost vlastima u Loparama, a u ovim selima formirane su zajednicke patrole milicije. cak su odlazeci sa jednog sastanka u Loparama, celnici SDA Ejub Grabus i Ekrem Agic sa sobom ponijeli i srpske zastave koje su postavili na zgrade mjesnih zajednica. I dok su na dogovorima pristajali na sve ponudjene solucije, tajno su se pripremali za ratni obracun. Tek nakon dolaska srpskih jedinica u Koraj otkriveni su mnogi bunkeri, podzemni kanali i skladista sa hranom, medicinskom opremom i municijom, dokazi da se ovdje godinama pripremalo za rat.
U drugoj polovini septembra, komanda Tuzlanskog muslimanskog korpusa teziste borbi i glavninu snaga prebacuje u Celic odakle pokusavaju da stignu do Koraja, pa cak da dopru i do Zabr|a. Istovremeno muslimanske snage pocinju ofanzivu iz Teocaka.
Ocito su namjeravali da nas koordiniranim napadima iz ta dva pravca dovedu u okruzenje. Krenuli su svim raspolozivim sredstvima iz Celica, upali u Mirosavce i poceli da pale sve pred sobom. Za nekoliko sati iskopali su 60-tak rovova i iznjeli tesko naoruzanje. Borbu su prihvatile cete iz Puskovca i Bobetinog Brda i interventni vod .
Te noci od detonacija je podrhtavala Majevica, a Alijini sljedbenici su uz, ogromne zrtve vraceni tamo odakle su i posli. Sami su u svojim izvjestajima priznali da su imali 70-tak poginulih ,,bojovnika,,. Dugo se od ovog poraza nisu oporavili…
Sredinom avgusta prve linije Majevice popunjavaju Semberci. Odbrambene linije time su znatno ojacane …..

III Majevicka brigada zvanicno je formirana 20. oktobra 1992. od jedinica TO Lopare i 3. Inzinjerijskog puka (bivse JNA). Svoje najvelicanstvenije bitke vojevala je jos prije formalnog osnivanja. Borci ove brigade prevalili su preko ledja 14 mjeseci rata, izdrzali surovu zimu, pregrmili mnoge ofanzive ne uzmakavsi ni stopu nazad. Znaju dobro da ce neprijatelj opet napasti. Cekaju ih na braniku Majevice.

Trenutno drze liniju dugacku 85 kilometara od Pvrshnica, Modrashnice, Kapljevca, Grede, Jablanice, Pipera, Lukavice, Mirosavaca I Mrtvice….
Mr. Majevica
Mr. Majevica

Број порука : 10
Registration date : 28.12.2008

http://majevica.forumakers.com

Назад на врх Go down

3. Мајевичка бригада Empty Re: 3. Мајевичка бригада

Порука  maki77 Wed Dec 23, 2009 1:40 am

cao...mozes li nesto vise napisati o 3. majevickoj????koliko je i koje jedinice imala?????komandanti brigade i nacelnici stabova?????itd...pozdrav

maki77

Број порука : 14
Registration date : 30.06.2009

Назад на врх Go down

3. Мајевичка бригада Empty Re: 3. Мајевичка бригада

Порука  Mr. Majevica Tue Nov 16, 2010 6:51 pm

Обиљежен дан 3. Мајевичке бригаде

Mr. Majevica
Mr. Majevica

Број порука : 10
Registration date : 28.12.2008

http://majevica.forumakers.com

Назад на врх Go down

3. Мајевичка бригада Empty Re: 3. Мајевичка бригада

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму