Republika Srpska
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

" 65 ZMTP "

3 posters

Go down

 " 65 ZMTP " Empty " 65 ZMTP "

Порука  Stariji Vodnik Mon Aug 30, 2010 11:01 pm

S obzirom da vidim da se dosta nagadja o vojnoj jedinici pod nazivom " 65 ZMTP ( 65 Zastitni motorizovani puk ) " kao pripadnik ove sa punim ponosom kao njen pripadnik mogu reci jedne od najelitnijih jedinica VRS o kojoj se malo govorilo i spominjalo i tokom rata i posle navescu neke detalje. Jedinica pod ovim nazivom je formirana u okviru bivse JNA i kao takva je bila smjestena u Zagrebu u kasarni Marsal Tito . Njen osnovni zadatak je bio da stiti komandu 5 VO ( 5 Vojne oblasti ). Nakon povlacenja iz Hrvatske jedinica se smjesta na prostor BiH u kasarnu u Kiseljaku kod Sarajeva, a materijalno tehnicka sredstva u kasarnu Butile u Sarajevu.Ova jedinica je bila u rangu brigade i po dolasku u Sarajevo komadant ove jedinice je bio pukovnik Milan Suput. Osnovni zadatak je zastita komande grada . Kao sto neki znaju na mjestu komadanta bio je general potpukovnik Kukanjac Milutin . Sa pocetkom ulicnih borbi u Sarajevu , osnovna aktivnost jedne od snaga ovog puka je protivteroristicka ceta koja se aktivira na zajednickim patrolama sa specijalnom jedinicom MUP-a BiH kojom je komandovao Dragan Vikic i oduzimanju naoruzanja kod gradjana.
Ovo je ujedno bila jedina jedinica koja je tada jedina imala i koristila maskirne uniforme. Na dan 02.05.1992 god. kada je izazvan napad na Dom JNA u Sarajevu dio jedinice koji se nalazio u komandi grada krece u pomoc i na obali Miljacke udara na zasjedu koja je bila planski uradjena
( odnosno napad na Dom JNA je bila kamuflaza , a stvarni motiv je da se ova jedinica uvede na najuzi dio grada gdje ce se napasti ) kao pomoc napadnutoj jedinici krece grupa iz diverzantskog odreda koji se nalazio na obezbjedjenju vojne bolnice i koja je docekana u dijelu grada pod nazivom Skenderija gdje u unakrsnoj vatri svi ginu i gore u vozilima. Komadant pukovnik Milan Suput naredjuje predaju da bi izbjegao dalju pogibiju ljudstva. Vojska je zarobljena i sprovedena u zatvore. Sutradan se desava zarobljavanje ostalih vojnika i starjesina koji su krenuli u cuvenoj Kukanjcevoj koloni u Dobrovoljackoj ulici. Nakon nekoliko dana kada su izvrseni pregovori veci dio ljudstva je oslobodjen i doveden u kasarnu u Lukavicu. Nakon par dana na mjesto komadanta VRS postavlja se general major Ratko Mladic koji sa stabom i ostatkom 65 ZMTP-a izmjesta se u Crnu rijeku kod Han pjeska. Po povlacenju vojske Jugoslavije za Srbiju na mjestu komadanta ostaje p.pukovnik Dragan Lalovic koji se ne zadrzava dugo i on odlazi , a na njegovo mjesto stize kapetan I klase Savcic Milomir koji ubrzo dobija cin Majora i koji komanduje ovom jedinicom do kraja rata. Za razliku od svih borbenih jedinica u sastavu VRS , 65 ZMTP ima najgore i najteze uslove za boravak i rad.Kroz ovu jedinicu je prosao veoma veliki broj mladih vojnika koji su sa minimalnom obukom upucivani na najteze borbene zadatke u prvoj godini iskljucivo na Sarajevsko romanijskom dijelu ratista, a daljim ratnim desavanjima i na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Jedinica je uvijek bila pod direktnom komandom generalstaba i njen komadant je bio direktno odgovoran Ratku Mladicu, a sva vojska mu je bila odana. Nazalost kao odbrambena jedinica pretrpila je znacajne gubitke prilikom odbrane otadzbine , jer je ucestvovala u svim znacajnijim bitkama i vracanju probijenih linija. Zbog direktne podredjenosti glavnom stabu ova jedinica se do sada malo spominje u bilo kojim istorijskim referatima sto je zalosno.
Za utjehu vazno saznanje je da se ona ponovo prvi put nakon rata okupila prije nekoliko dana i osnovala organizacioni odbor koji ce se ubuduce starati o svim bitnim pitanjima za borce iz ove veoma znacajne ratne jedinice. Od sada ce svake godine da se vrsi smotra pripadnika 65 ZMTP-a i obiljezava znacajan bit postojanja.Zato ovim putem pozivam sve one koji su bili pripadnici puka da se povezu sa svim onima koji su bili u sastavu da bi bili pravovremeno obavjesteni o sledecoj smotri naredne godine.
Kao pripadnik ove jedinice cast mi je bilo da se borim rame uz rame sa nekim od najvecih boraca ovoga rata o kojima se gotovo nista nezna , a koja je nanosila takve gubitke neprijatelju da na samu spomen hvatanja u kostac sa Mladicevim momcima kako smo prozvani nastaje panika u neprijateljskim redovima. Svaka cast svim borbenim jedinicama koje su imale ucesce u ovom ratu, ali ono sto su podnijeli ti Mladicevi momci to definitivno nije niko. Svi su imali neke dobre uslove po kasarnama i sl. samo je ova jedinica od prvog do zadnjeg dana provela cijelo vrijeme u pravim surovim uslovima rata u sumi, blatu , snijegu , kisi , ledu i vjetru cijeli ratni period, pod vedrim nebom , satorima i zemunicama.
Neka su ponosni oni koji su ostali zivi u takvim uslovima , a slava mrtvim koji su dali zivote u odbrani Srpskog naroda.

Stariji Vodnik

Број порука : 1
Registration date : 30.08.2010

Назад на врх Go down

 " 65 ZMTP " Empty Pozdrav za sve veterane 65. ZMTP

Порука  djomla Wed Jan 26, 2011 12:41 am

Bas lijepo kad mogu procitati ovakve detalje o ovoj jedinici,ciji sam pripadnik i ja bio.Posto sam bio klasa oktobar '95 znaci da nisam prosao kroz mnoge bitke kroz koje je prosla ova jedinica,ali mogu reci da sam upoznao vecinu oficira i podoficira iz citavog puka i dobar dio momaka iz svih jedinica i sve sto mogu reci je da nemam rijeci kad je u pitanju njihov vojnicki put.Slobodno mogu reci da sam imao cast da budem sa pojedincima za koje se moze reci da su bili elitni vojnici,bez mane.Inace moja jedinica je bila smjestena u Vlasenici,najduze vremena.Ko zna ,znace o cemu pricam.Zbilja je nevjerovatno da se od momaka od 18-19 godina za mjesec dana mogu napraviti vojnici sposobni za najteze zadatke.Momci koji su u puku proveli 16 ili vise mjeseci u ratnom periodu se jednostavno moze samo diviti.
Bio sam u avgustu ove godine na okupljanju jedinice,prvi put nakon rata u onolikom broju,i drago bi mi bilo da to predje u tradiciju,kako je i planirano .
Pozdrav za Starijeg vodnika',vjerovatno se poznajemo,ako nikako a ono iz Rogatice


Последњи изменио djomla дана Wed Jan 26, 2011 12:46 am. измењено укупно 1 пута

djomla

Број порука : 1
Registration date : 26.01.2011

Назад на врх Go down

 " 65 ZMTP " Empty Re: " 65 ZMTP "

Порука  MIROSLAV74 Thu Jan 09, 2014 12:40 am

Pozdrav,bas mi je drago da se javljate,i ja sam bio pripadnik te jedinice od 92 do kraja 94 i interesuje me da li postoje neki sastanci veterana ove jedinice,kad i gdje?
?

MIROSLAV74

Број порука : 1
Registration date : 09.01.2014

Назад на врх Go down

 " 65 ZMTP " Empty Re: " 65 ZMTP "

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму